Следвайте Гласове в В дневния ред на заседанието на Министерския съвет

...
Следвайте Гласове в В дневния ред на заседанието на Министерския съвет
Коментари Харесай

Кабинетът обсъжда договор с Уестингхаус за гориво за V блок на АЕЦ Козлодуй

Следвайте " Гласове " в 
В дневния ред на съвещанието на Министерския съвет в сряда е включено утвърждението на контракт сред АЕЦ " Козлодуй " и американската компания " Уестингхаус "  за доставка на свежо нуклеарно гориво за V блок на нуклеарната централа, научи Mediapool от свои източници.

Това е единственият вид за внедряване на американското нуклеарно гориво в АЕЦ " Козлодуй ", защото на VІ блок, който работи с несъвместимо съветско гориво ТВСА-12 и евентуално ще бъде даден на френската " Фраматом ", която също е подала необвързваща оферта за доставка на свежо нуклеарно гориво след приключването на сегашния контракт на АЕЦ " Козлодуй " с съветската ТВЕЛ.
Горивото на " Уестингхаус " обаче към момента не е лицензирано от българската Агенция за нуклеарно контролиране за съгласуемост за работа с съветското, защото презареждането на реакторите става с подмяната на една четвърт от горивото. Регулаторът би трябвало да се произнесе взаимната работа е безвредна, което би трябвало да стане въз основата на към момента изготвяни разбори от " Уестингхаус ". Съгласно подписан с нуклеарната централа контракт тези разбори би трябвало да са изцяло подготвени през есента на 2023 година, като одобряването им от нуклеарния регулатор лишава девет месеца.
Предстои да се види какви ще са параметрите и изискванията на контракта, който се чака да бъде утвърден от министрите.

През октомври слубежният министър Росен Христов беше споделил, че ще се разгласи търг за избор на снабдител на свежо нуклеарно гориво и изискванията му се приготвят от " Българския енергиен холдинг ", само че вместо това е било взето политическото решение да се проведят обособени диалози с двата евентуални доставчика.

Източник: mediapool.bg
 
 
 
 
21 Дек 202236921 Дек 202265921 Дек 2022185521 Дек 202288421 Дек 202216421 Дек 20221032КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани14 Дек 202271809 Дек 2022104517 Дек 202291417 Дек 2022243
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР